– Da det hele ramlede, gav Huset Venture Nordjylland mig en chance

Ole AhlerBosnien. Kosovo. Irak. Tre krige har efterladt Ole Ahler med PTSD. Der gik bare længe, før det brød frem. Først skulle Ole lige arbejde fuldtids som vindmølletekniker. I 10 år.

– Det var det perfekte job for mig. At klatre op i møllerne dagen lang gav masser af adrenalin. Åbenbart så meget, at jeg aldrig mærkede mig selv. Men så fik jeg fik en datter, og konfrontationen med dette lille sårbare væsen trak det hele op til overfladen. Det var en utrolig svær tid. Jeg anede ikke hvem jeg var, eller hvad der skete. Det kostede mig endda mit ægteskab, siger Ole og kigger lidt væk.

– Uden ”systemet” havde jeg nok gået på landevejen

– Gik du til læge?

– Ja, langt om længe. Og blev med det samme sendt videre til psykiater, der diagnosticerede mig med PTSD. Jobbet havde jeg mistet for længst, og jeg var helt på bar bund.  Men heldigvis har vi et sikkerhedsnet her i landet, og revalidering og fleksjob kom på tegnebrættet på et tidspunkt. Mange mennesker siger, at ”systemet” og fleksjobafklaringsprocessen ødelægger dem. Jeg siger det modsatte: Jeg er blevet reddet af systemet, og jeg havde de mest fantastiske rådgivere i kommunen. Uden dem havde jeg nok været eneboer langt ude i en skov. Eller gået på landevejen, siger Ole og kigger eftertænksomt – og taknemmeligt – frem for sig.

Ole Ahler er fleksjobansat som pedel hos Huset Venture Nordjylland. Han er mødt ind fra de praktiske opgaver – og har trods krig og PTSD ikke glemt sine gode manerer: Det er ham, der skænker kaffen, mens den lave novembersol skinner mildt udenfor. Man bliver nysgerrig på hans historie:

  – Hvad skete der så, hvordan kom du videre?

– Jeg fik bevilget revalidering og tog en uddannelse som produktionsteknolog, hvor jeg fik en aftale om at tage praktik og eksamen på halv tid, så jeg kunne holde til det. Samtidigt blev praktikdelen på uddannelsen brugt som fleksjobafklaring. Og det endte heldigvis med, at jeg fik bevilget fleksjob. 9 timer om ugen, til at starte på.

– Men så stoppede alt det gode; og jeg gik helt ned

– Du var godkendt til fleksjob, havde din PTSD under kontrol og var klar til at komme tilbage på arbejdsmarkedet, hvorfor siger du så, at alt det gode stoppede?

– Der stod jo ”fleksjob” på mig! Men jeg forstår det ikke: Jeg har to uddannelser bag mig; mekaniker og produktionsteknolog. Den sidste med topkarakter. Og ved du hvad? Jeg har også 30 års erfaring fra arbejdsmarkedet. Lidt tæller det vel også, at man har kæmpet for fred på vegne af sit land. I tre omgange. Og alligevel ville ingen ansætte mig. Det var helt skørt. Det var KUN, fordi der stod ”fleksjob” på mig! Jeg havde – og har – et enormt stort netværk og søgte både indenfor og udenfor. Jeg søgte ALT. Og ikke engang fejedreng kunne jeg blive! Det var dér, jeg mistede modet fuldstændigt. Det føltes som om, livet var slut for mig.

– Men nu er du er i job. Hvad blev vendepunktet?

– Så kom jeg et sted hen, hvor personen kunne se mig

– En dag skulle jeg hente min datter hos en legekammerat. Og da jeg hen over en kop kaffe fortalte forældrene, at jeg søgte fleksjob, tog fruen i huset telefonen og ringede til Charlotte hos Huset Venture Nordjylland. Jeg fik lov at sende mit CV og fik en samtale med Charlotte i stand. Og dér blev jeg set. Jeg oplevede, at Charlotte kunne SE mig – og se alt, hvad jeg havde i mig. På godt og ondt. Jeg kan ikke sige dig, hvor forløsende det var. Jeg var ikke en ansøgning. Jeg var ikke en ”godkendt til fleksjob”. Jeg var ikke et sagsnummer. Jeg var et nuanceret menneske med mange kompetencer, og det kunne Charlotte se. Så hun og Dorte valgte at give mig en chance, og jeg blev ansat som pedel. Det var en rigtig god dag!

– Folk tror, at fleksjobansatte er lidt smådumme

– Hvorfor tror du, at ”godkendt til fleksjob” skræmmer arbejdsgivere?

– Jamen, ingen ved, hvad fleksjob egentlig er. Det er mit indtryk, at folk ude på virksomhederne tror, at fleksjobansatte er sådan nogle lidt smådumme stakler, der bare futter lidt omkring. Det er dét, der er problemet. Men langt de fleste fleksjobansatte er erfarne, dygtige medarbejdere, der har utrolig meget at byde på. Derfor skal der oplyses meget mere om fleksjobansatte. Og her kan de socialøkonomiske virksomheder noget helt særligt. De har en helt anden måde at tænke på. De ser mennesket og ressourcerne. Ikke begrænsninger. I dag har alle virksomheder med respekt for sig selv grøn omstilling. Det næste bliver socialt ansvar. Som de socialøkonomiske virksomheder allerede er ved at få godt kørt ind, siger Ole og fortæller, at han brænder for at tage del i den proces.

– Historien er blevet positiv igen

Har du nogle drømme for fremtiden?

– At jeg på én eller anden måde kan hjælpe andre. Dét at hjælpe gør fantastisk meget for mit selvværd. To ting er vigtige for et sundt sind og for selvværd: Samtale og natur. Hos Huset Venture Nordjylland oplever jeg både at kunne hjælpe andre og at kunne samtale. Jeg har et ”safe space” med min chef, og der kan vi helt trygt sætte ord på alt. Det gavner en gammel veteran mere, end du aner. Og så naturen. Den helbreder. Smagen af saltvand, den vilde natur, havets brusen. Jeg har faktisk mit hus til salg, så drømmen om at leve minimalistisk og tæt på naturen er ved at blive realiseret, smiler Ole. – Historien er blevet positiv igen. Pæren er atter tændt. Jeg mistede mit sprog, da det hele ramlede, men det med at finde ordene i min mund bliver bedre og bedre.

– Jeg gik sgu inde i Netto og fældede en tåre

– Ja, jeg synes, du klarer det med ordene ret godt. Jeg mangler lige et spørgsmål: Hvad er det bedste ved at være ansat hos Huset Venture Nordjylland?

– Mange ting. Men ledelsen ser mig som den, jeg er. Jeg ved, de støtter mig. Det giver mig både selvtillid og selvværd. Derfor kan jeg tage ejerskab over mine opgaver, og så gør man virkelig sit bedste. Det betyder alt sammen, at jeg har mere overskud til min datter. Jeg er en gladere person. Her på Huset Venture Nordjylland kan man sænke skuldrene og være dén, man er. En anden ting er, at der er mange muligheder her. Jeg er i første omgang ansat som pedel. Men jeg kommer til at arbejde på Husets Veteransektion også. Det betyder fantastisk meget for mig. At kunne hjælpe andre, slutter Ole, inden han spørger om lov til at fortælle en sidste ting:

– En dag skulle der være en planlagt gaseksplosion i nærheden at Huset. Jeg var ude at købe ind, da min chef ringede for at advare mig om braget ved eksplosionen. Jeg blev så glad og overrasket. Tænk at have så meget omsorg for sine medarbejdere! Dér gik jeg sgu rundt inde i Netto og fældede en tåre.

 


Med FleXansat kunne jeg starte nu og her

 

– Jeg føler mig som en del af virksomheden. Jeg føler mig værdsat. Hver dag, smiler Mariann Nielsen, fleksjobansat med titel af ”HouseMom,” hos medicinaludstyrsvirksomheden Agito. – Men uden FleXansatkonceptet, var det nok gået i vasken, fortsætter hun.

Mariann havde mange år som folkeskolelærer bag sig, da hun blev ramt så hårdt på livet, at et fuldtidsjob ikke længere var muligt.

– Men heldigvis er der noget, der hedder fleksjob. Jeg har en stærk arbejdsmoral, og fleksjob er en fantastisk mulighed for at kunne blive på arbejdsmarkedet, bare i færre timer. Men da Agito så havde brug for én som mig, forhindrede noget administrativt desværre flere ansættelser på det tidspunkt!

”Jamen, du bliver da bare ansat i vores FleXansat-koncept. Så er du ansat hos os, men arbejder hos Agito. Vi tager os af alt papirarbejdet og sender Agito en regning for dit arbejde hver måned. På den måde kan du starte i jobbet her og nu”.

– Det var Susanne i Huset Venture Nordjyllands jobskaberforløb, der sagde de forløsende ord. Efter 3 ½ år med sygemelding, praktik og jobafklaring, var jeg SÅ parat til at komme i job, og det var næsten ubærligt, at et administrativt problem spændte ben for ”mit” job, da der endelig var ét. Men så kom Susanne jo med løsningen, siger Mariann.

Som Housemom hos Agito er det Mariann, der rydder op efter frokost og sørger for, at alle rum i hele virksomheden er pæne og præsentable. – Og så bager jeg en kage, når jeg skal forkæle dem lidt ekstra. Det er så fedt, og jeg er supertaknemmelig. Både for jobbet, kollegerne og for FleXansat-konceptet, der byggede bro mellem mig og arbejdet, slutter hun. Læs mere om FleXansat og FleXansat+ her: https://hv-nord.dk/flexansat/

 


Fleksjob under fjerne himmelstrøg

Veteranen Rasmus’ vej fra soldat til socialfaglig medarbejder hos HVN   

”Jamen, vi ansætter dig da bare i vores FleXansat-koncept. Og så sender vi Atlantic Campaign en faktura for dit arbejde”, sagde Charlotte Fischer hos Huset Venture Nordjylland (HVN). Og 3 dage efter var jeg på vej på job i Caribien; fleksjobansat hos HVN, fortæller socialfaglig medarbejder Rasmus Wolf Møller.

Rasmus er veteran. En af dem, der har måttet lægge livet som soldat bag sig for altid. Og afsøge, om der var andet, han kunne bruges til.

En mulighed bød sig, da Rasmus efter nogle svære år blev godkendt til og siden tilbudt fleksjob: En 4-månedes tjans i Caribien som altmuligmand på Atlantic Campaign; et spansk firma, der arrangerer robådsrace på tværs af Atlanten. Desværre kunne Rasmus ikke tage imod jobbet, da systemet herhjemme ikke kan håndtere fleksjob hos arbejdsgivere med et udenlandsk CVR-nummer.

– Men det kunne HVN jo så heldigvis, siger Rasmus og smiler. – På veteranprojektet ”Velkommen hjem” talte jeg med én, der sendte Charlotte mit CV. Og hun inviterede på kaffe og en fleksibel løsning på et administrativt problem, og så var jeg på vej til Caribien. Ansat via HVNs FleXansat-koncept.

– Da jeg kom hjem, skulle HVN i gang med at udvikle nye projekter for veteraner. Og Charlotte, min chef, kunne se det gavnlige i at lade en veteran være en af hovedkræfterne her, for jeg havde jo været hele møllen igennem selv. Jeg ved, hvordan man har det som skadet veteran, og kender de identitetskriser, man kommer ud i: ”Hvem er jeg? Hvad kan jeg”?

HVNs arbejde for at få mennesker med funktionsnedsættelser i job tæller bl.a. også projekt ”JobStyrke Nord”, der hjælper mennesker med psykisk sårbarhed tættere på arbejdsmarkedet. Og Rasmus’ erfaringer kan bruges både på veteranprojekterne og JobStyrke Nord:

– Ikke bare blev jeg taget vel imod og ansat på en utrolig fleksibel måde hos HVN. At jeg også kan hjælpe sårbare personer og veteraner ind på arbejdsmarkedet igen er utroligt givende. Jeg er simpelthen supertaknemmelig, slutter han.

 


Tilfredse kunder driver min kreativitet

– Hvis jeg har en dag, hvor mine kreative løsninger gør en positiv forskel for kunderne, er min opgave opfyldt, og så kan jeg ikke få bedre arbejdsdag, siger Pia Brix, som har været ansat som mediegrafiker hos Huset Venture Nordjylland siden 2011.

En stor del af Pias job i Husets reklameafdeling handler om at finde kernen i kundernes behov og ønsker – og om at omsætte disse til effektive og kreative grafiske løsninger. Især hjemmesider og andre digitale medier har Pias bevågenhed og interesse:

– Det er en branche, der udvikler sig lynhurtigt. Hvad der var den bedste digitale løsning for et halvt år siden, er som regel afløst af noget bedre dags dato, siger hun og smiler.

– Men det er også dét, som gør det spændende. I et job som mit handler det om konstant at holde sig orienteret om de nyeste tendenser og teknologier og formå at omforme dem til de kreative svar på kundernes efterspørgsel.

Pia deler arbejdsplads med andre kreative, og hun motiveres af fællesskabet; både det faglige og det personlige:

– Det er vigtigt for mig at have nogle gode kollegaer at sparre med. Det er med til at udvikle både vores gode arbejdsfællesskab og vores løsninger. For kreativt arbejde bliver som regel endnu bedre af lidt kollektivt nørderi. Og på den måde kan vi give kunderne endnu mere kvalitet og valuta for pengene, konkluderer Pia, men kommer så lige i tanker om en slutbemærkning:

– Nå ja, og så er vi jo også et ret fantastisk hus i det hele taget. I dagligdagen hjælper alle hinanden, kommunikationen er i øjenhøjde og døren står altid åben hos ledelsen. Det er et sted, hvor jeg i dén grad oplever, at alle mine kompetencer bliver påskønnet.

 


Mød en glad medarbejder

Helle Helle er bogholder i økonomi- og administrationsafdelingen hos Huset Venture Nordjylland. Hun kan lide at gå i dybden med tal, har stor erfaring og holder øje med økonomien i mindre firmaer og fonde. Når hun møder, er der allerede ting, hun skal følge op på. 

I dagens løb dukker alle mulige spørgsmål op, som hun skal tage stilling til:

Jeg elsker udfordringer, og ser muligheder frem for begrænsninger. Min force er, at jeg er struktureret og forstår at udnytte min tid optimalt. Med mange år i bankbranchen kan jeg håndtere deadlines og finde brugbare løsninger til kunderne.

Helle motiveres af den hjælpsomhed og fleksibilitet, hun oplever på arbejdspladsen:    

– Der er en stærk dynamik i afdelingen og vi hjælper hinanden. Det kræver et tæt samarbejde at få de relevante papirer færdige til tiden. Sparringen med kollegaer og chefen er fantastisk. Jeg oplever tilmed en stor fleksibilitet i forhold til at administrere mine arbejdsopgaver. 

For Helle er det en god arbejdsdag, når der er mange gøremål: 

– Det giver mig et kick, når jeg kan få noget fra hånden. Så føler jeg virkelig, at jeg gør en forskel for både virksomheden og dens kunder.